Автор: Киев пост“ Следвайте Гласове в ТелеграмВсеки 100 метра струват четирима-петима мъже“ –

...
Автор: Киев пост“ Следвайте Гласове в ТелеграмВсеки 100 метра струват четирима-петима мъже“ –
Коментари Харесай

Украински войници пред Киев пост: Духът ни е много нисък. За всеки 100 метра земя, губим 4-5 мъже, хвърлят ни напред като месо

Автор: „ Киев пост “ Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ Всеки 100 метра костват четирима-петима мъже “ – украинските фронтоваци оповестяват за кървави сражения и невисок военен дух.

Украинската атака постепенно набира скорост, само че с цената на непрестанен поток от починали и ранени. Войниците споделят, че ще продължат да се борят, само че моралът им страда, а бърз край не се вижда.

Украински военнослужещи на възвърнатите позиции покрай село Клишчивка, южно от Бахмут, Донецка област, 13 юли 2023

Украински бойци от фронтовата линия описаха пред „ Киeв пост “, че частите им страдат от невисок военен дух поради непрекъснатите и натрупващи се загуби, слабата на моменти поддръжка и лимитираните летни офанзиви против твърдия и надълбоко укрепен съветски съперник.

В самостоятелни изявленията кадрови бойци от Въоръжените сили на Украйна обявиха, че бавната преднамерена тактичност на нахлуване, употребена на този стадий от украинските военни, буди мощни подозрения у някои бойци, че ще бъдат ударени и вероятно убити, доста преди да се реализира пробив на фронтовата линия.

„ Ситуацията е доста тежка. Руснаците получиха прекалено много време, с цел да се приготвят за необятно оповестената украинска контраатака. Беше им ясно, че едно от направленията на украинския удар, в случай че не и главното, ще бъде Запорожие “, описа боен доктор. Той пожела „ Киев пост “ да не оповестява името му обществено.

„ И те са се подготвили доста добре “, прибавя той. „ Всеки квадратен сантиметър е миниран. Залагат мини на методите към позициите си и ги взривяват при отстъплението си. Никой не очакваше, че целият терен ще бъде миниран, а ние си блъскахме главите в минните полета, придвижвайки се със скоростта на охлюв “, сподели още той. „ Наистина губим доста сапьори. Те постоянно вървят преди бойците. “

Войникът описа също, че фронтовите елементи на ВСУ търпят мудна загуба на хора, като убитите и ранените са освен от минни полета, само че и от клопки, снаряди, танкове, които стрелят от далечната страна на хълма, артилерия, ръководена от дронове, както и неуправляеми и управляеми въздушни бомби.

Той сподели, че бойците в неговото отделение към момента са подготвени да нападат, само че съотношението сред напълно дребното извоювана територия и убитите или ранени бойни приятели е деморализиращо.

Украински медици от 5-та щурмова бригада лекуват ранени украински бойци в пункт за стабилизиране в конфиденциален регион покрай Бахмут, Донецка област, 1 юли 2023, по време на съветската инвазия в Украйна

„ За един месец напреднахме единствено с километър и половина... Придвижваме се напред със сантиметри и не мисля, че това си заслужава всички човешки запаси и материали, които сме похарчили “, сподели медикът.

Майор от ВСУ, който има богат опит в бойните дейности на фронта и в състава на висшето командване, съобщи пред „ Киев пост “, че цялостната липса на военновъздушни сили, лимитираните ресурси от артилерийски снаряди и концепцията, че по опция би трябвало да се резервира животът на личните бойци, оставят на украинските командири доста малко други тактически благоприятни условия, с изключение на предприемането на офанзиви на къси дистанции против готови съветски позиции и заплащането им с цената на кръвта и живота.

Руските сили понасят тежки загуби, пробвайки се да спрат това, а тактиката за изтощение на съветската войска с непрекъснати офанзиви дава резултат, твърди той.

„ Идеята беше да се придвижваме по този фронт и да не използваме главните си запаси, с цел да може, когато нашите сили стартират да пробиват тройните съветски линии на укрепленията, да бъдат неуязвими и само да се оправят с тези, които седят в укрепленията “, сподели майорът.

„ Засега това работи и нашите сили напредват. “

Украински боец от 28-ма обособена механизирана бригада стреля с 40-мм гранатомет на фронтовата линия наоколо до Бахмут, Донецки район, 17 юни 2023

Пехотинец, който се бори покрай окупирания от руснаците Донецк, централния град на Донбас, споделя пред „ Киев пост “, от гледната си точка в нападателните елементи на ВСУ, че триумфът идва единствено с болежка.

Той описа, че подразделението му е превзело, а по-късно е изгубило редица съветски окопи, защото преди началото на лятната атака бойците на ВСУ са упражнявали интензивно завладяване на отбранителни укрепления, само че не са упражнявали да ги удържат против контраатаки. Превземането на съветско барикада значи да се превърнеш в неизбежна цел, споделя той.

„ Веднага щом стартира офанзивата, съветската артилерия стартира да ни обстрелва с всичко, каквото има и удря позициите ни начело обратно “, описа пехотинецът. „ Всеки 100 метра земя, които печелим, значат 4-5 пехотинци, които са напуснали редиците – това е междинната загуба. Докато стоим и се държим, можем да кажем, че няма загуби. Може би някои леки ранявания. Щом се придвижим напред, има огромни загуби. Достигат до половин част за всеки завзет километър, само че не е несъмнено, че след това ще удържим този километър “, описа още той.

Войникът описа пред „ Киев пост “, че подразделението му е „ усвоило “ действителността на продължаващите загуби и че той и приятелите му ще продължат да нападат. Проблемът е, сподели той, че това би трябвало да се прави против съперник, чиито военновъздушни сили са преобладаващи, чието население е четири пъти по-голямо от това на Украйна и чиято артилерия е с огромен обхват на деяние и се цели във всяко барикада, което украинските войски могат да завладяват. Войниците на фронтовата линия се помиряват, че в последна сметка ще бъдат ударени, сподели той.

„ Мисля за това по следния метод: хората в разбиващ се аероплан нямат никакъв късмет, а съгласно статистиката за нас има 30% възможност да умрем и 40% да бъдем ранени, тъй че има късмет за оцеляване, до момента в който хората в самолета нямат никакъв. Така че, не е толкоз неприятно. В елементарния живот също може да ти падне тухла върху главата “, споделя пехотинецът.

Оплакванията от слабата поддръжка от страна на ВСУ за украинските бойци на фронтовата линия се повтарят в медиите, следени от Кремъл. Във видеоклип, оповестен в петък от проруската платформа Телеграм U_G_M, дванадесет украински бойци, евентуално от 10-та планинска щурмова бригада, за които се счита, че неотдавна са попаднали в плен, показват натрупването на жертви като съществена причина за рухването на бойния дух на бойците. Мъж, който се показва за член на 10-та бригада, споделя: „ Духът ни е невисок, доста невисок. Тези, които ни изпратиха там, ни притискаха, имахме нула оръжия, нула муниции, нямаше храна, нямаше вода. Когато валеше, навивахме брезенти и по този начин събирахме вода за пиянство. Отидох да кажа на командирите ни, че всички са (ругатня), просто хвърлят хората напред като месо. “

Всички мъже във видеото са с вързани ръце. Всички бойци, интервюирани във видеоклипа, оповестен в следените от Москва платформи, повтарят формулата „ хвърляни в борбата като месо “ – постоянно срещан агитационен израз на Кремъл за тактиката на украинските офанзиви.

„ Киев пост “ помоли Генералния щаб на ВСУ да разяснява изказванията за отслабването на бойния дух измежду фронтовите елементи на ВСУ. Отговорът не беше получен неотложно. Представител на министерство на защитата на Украйна, с който се свързахме за коментар, препрати „ Киев пост “ към Генералния щаб.

Моралът в някои елементи на ВСУ към момента наподобява относително здрав, откри „ Киев пост “. Двама членове на едно от най-изявените формирования на ВСУ – 3-та щурмова бригада, основана в Киев, обявиха в текстови известия, че офанзивите на тяхното поделение в бранша Бахмут са непрекъснато сполучливи, че координацията сред пехотата, танковете, операторите на дронове и артилерията се усъвършенства и че формалните отчети за напредъка в бранша Бахмут са точни. Дългогодишен сержант съобщи, че доставките на храна и муниции са отлични.

Украински боец от батальона Айдар върви в позициите на фронтовата линия край Бахмут в Донецки район, 22 април 2023

Командир на 3-ти щурмови отряд удостовери, че по време на последното нахлуване подразделението му е напреднало с 1,8 км – което подхожда на по-ранно известие на ВСУ – и съобщи, че ротата му е разкрила останките на повече от 40 съветски бойци, убити по време на нападението на ВСУ, заловила е оръжия и шестима пленници и не е претърпяла загуби. Моралът е отличен, сподели той. „ Киев пост “ почете молбата му да не се разкрива обществено.

В петък представителят на Генералния щаб на ВСУ Андрей Ковальов сподели в изказване, че частите на ВСУ напредват или се укрепяват в неотдавна завзетите позиции, „ постигайки триумф “ в три бранша от фронта.

Той твърди, че артилерията на ВСУ превъзхожда съветската артилерия. Както е особено за множеството публични изказвания на украинската войска от началото на войната, той не загатна за украинските загуби или бойния дух във фронтовите елементи.

Инфо: kyivpost.com

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР